Doe het veilig…

“Doe het veilig” zou bijna een reclame van een bekende rubberfabrikant kunnen zijn. Tegenwoordig slaat dat echter op de ontelbare “anti-skim” portemonnees die aangeboden worden. Een bekend voorbeeld in het luxe segment is de “’Secrid”. Een metalen omhulsel waar je betaalkaarten in kan doen, verpakt in mooi leer.

Deze portemonnees spelen in op de angst om van een afstand  “geskimd” te worden. Oftewel dat dat pasje waarmee je tegen de betaalterminal in de supermarkt het bedrijfsrestaurant tikt, van een afstand zonder dat je het merkt betalingen autoriseert. Het (contactloos) betalen gebeurt omdat de terminal en je pasje met elkaar contact maken. RFID techniek, zoals dat zo mooi heet.

En ja, in principe is er een risico. Maar als je ziet hoe dicht de terminal bij het pasje in de buurt moet zijn (ca 3 cm) lijkt dat in de praktijk wel mee te vallen. Afhankelijk van het onderzoek wordt 25-50 cm gehaald en dan nog met vrij grote versterkers die behoorlijk opvallen.

En het is nog steeds een betaling via de bank: het rekeningnummer waar het naar toe gaat is geregistreerd en daar zijn criminelen niet dol op. En koppel dat aan de organisatorische maatregel dat het gaat om maximaal 25 euro, dan is het voor de crimineel een onaantrekkelijke manier van stelen. Investering in apparatuur, veel kans op ontdekken tijdens skimmen, betaling naar bankrekening en dat voor 25 euro per “overval”.

Uiteraard is wel een risico op een dubbelle aanval: en skimmen en op een andere manier de pincode achterhalen. Maar ja, dan kunnen ze ook het pasje stelen….

Zoals het wel vaker is bij risico-afwegingen: het risico is niet nul, maar hoeveel geld je nu moet steken in het vermijden van het risico….?

Overigens zijn er voor mensen die toch menen hier een groot risico te lopen ook nog andere alternatieven. Zo is er een skimming blocker card die, volgens de advertentie, tot 12 pasjes kan beschermen: zes voor en zes achter de card.

Voor de duidelijkheid: ik praat hier over betaalpassen, maar ook de OV-chip, paspoort en vele andere kaarten voor bedrijven, scholen en sportclubs maken van RFID technieken gebruik.

Voor wie de luxe portemonnee te duur vindt: een envelop met een stuk aluminiumfolie erin mooi vouwen en je hebt een eigengemaakte anti-skim portemonnee. Al vind ik mijn zwart leren Secrid een stuk mooier…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *